ДЗИ поиска регулаторът да одобри сделката за NN

Според КЗК сделката „по същество ще доведе до промяна на пазарните позиции единствено на пазара на животозастраховане“

ДЗИ поиска регулаторът да одобри сделката за NN

Снимка: ДЗИ

956 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Застрахователната компания „ДЗИ Животозастраховане“, част от белгийската банково-застрахователна група KBC, е поискала от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да одобри сделката по придобиването на бизнеса на NN в България.

Съобщението за стартираното производство е публикувано от регулатора, като заинтересованите трети страни могат да представят информация или да изразяват писмени становища в следващите седем дни.

Сделката бе обявена от ДЗИ преди малко повече от месец, като главният изпълнителен директор на компанията Коста Чолаков обяви в интервю за Economic.bg, че пeнcиoннoocигypитeлният бизнec нa NN е липсващото парченце в пъзела на KBC. Тогава той коментира още, че с придобиването на „ДЗИ Животозастраховане“ компанията ще привлече 400 хил. клиенти на NN. Компанията, част от KBC Group извършва редица финансови услуги – банкиране, лизинговане, управление на активи, факторинг, застраховане, но не и пенсионно осигуряване.

В своето съобщение КЗК посочва, че „сделката по същество ще доведе до промяна на пазарните позиции на участниците единствено на пазара на животозастраховане, но такава промяна би била в минимална степен, имайки предвид позициите на другите участници на този съответен пазар“. Според регулатора сделката няма да има негативен ефект върху нито един от идентифицираните съответни продуктови и географски пазари.

Коментари: 0