БХРА иска ресторантите да бъдат отворени, както големите магазини

Според Асоциацията трябва да бъде разрешено на всички заведения да работят при определени ограничения

БХРА иска ресторантите да бъдат отворени, както големите магазини

Снимка: БХРА

1472 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) очаква веднага да бъдат отворени заведенията към хотелите и другите ресторанти и кафенета с площ под 300 квадратни метра, а по-големите да работят при условията, при които е разрешено да имат клиенти големите магазини и търговски обекти в моловете. В своя позиция хотелиерите посочват, че „абсолютно недопустимо е икономическият министър Лъчезар Борисов и здравният министър Костадин Ангелов да се подиграват на цели сектори от българската икономика и да лобират за конкретни частни интереси“.

Мерки срещу COVID-19

Според тях заведенията в хотелите, при ограниченията и работата единствено с клиенти на местата за настаняване, не бяха допуснати огнища на COVID-19 или да се застраши по някакъв начин здравето или сигурността на гостите. „Не виждаме нито един сериозен здравен или икономически довод те да останат затворени, превръщайки хотелите в луксозни общежития, а да работят големи търговски обекти, които не предлагат стоки от първа необходимост“, пише още в позицията на БХРА.

Те се определят като губещата страна, въпреки всички инвестиции и мерки, които предприеха за ограничаване на пандемията. Асоциацията за пореден път напомня, че досега местата за настаняване не са компенсирани за частичните затваряния, включително и сега, които не позволяват да приемат гости. В същото време хотелите не са официално затворени с държавен акт, за да не се изплащат компенсации на тези бизнеси.

„Не виждаме причина да бъдат затворени и спа центрове и басейни, а да работят магазини за техника или мебели. Ако не лобирате за частни корпоративни интереси, апелираме към министър Ангелов и министър Борисов да предвидят мерки, подобни на тези за големите търговски обекти, и за останалите затворени бизнеси“, пише в писмото на БХРА.

Те са съгласни заведенията – както самостоятелни, така и към хотели - да работят само при площ до 300 квадрата за своите гости. Членовете на БХРА са готови да направят нужните преустройства в заведенията си, както и да въведат лимит за броя на гостите по едно и също време в спа центровете и басейните. „Но сме категорични против да се оправдава геноцидът срещу туристическия и развлекателен сектор със здравни доводи, при условие, че същите явно не са валидни за любими на властта бизнеси“, пишат още хотелиерите.

Коментари: 0