Една от най-известните коледни песни стана на 200 години

Тя е изпълнена за първи път през 1818 г.

Една от най-известните коледни песни стана на 200 години

Снимка: Pixabay

Една от най-известните коледни песни, която звучи на десетки езици и в десетки държави по света, е "Тиха нощ, свята нощ". И тя стана на точно 200 години.

Годишнината беше отбелязана в службата на Бъдни вечер в църквата в Оберндорф край Залцбург, където „Тиха нощ, свята нощ“ е изпълнена за първи път през 1818 г.

„През тази година очакваме шест хиляди туристи, в сравнение с обичайните три-четири хиляди“, каза Клемес Конрад от туристическата служба на Оберндорф.

Автори на песента са свещеникът Йозеф Мор, който е съчинил шестте куплета на „Stille Nacht, Heilige Nacht“ и местният учител и органист Франц Грубер, който е създал мелодията.

Едва ли по времето, когато Европа е раздирана от Наполеоновите войни, авторите на песента са си представяли, че тяхното произведение ще се пее през вековете на стотици чужди езици. Днес песента е преведена на почти 300 езика и диалекта.

„Тиха нощ, свята нощ“ става част от официалния репертоар на Залцбургската енория през 1866 г., а после се прочува из целия тиролски регион. Включена е в репертоара на две семейни тиролски групи – „Щрасер“ и „Райнер“, които през XIX в. гастролират из Европа и Съединените щати. В средата на XIX в. се появява и англоезичната версия.

Редица звезди - от Елвис Пресли до Селин Дион, са изпълнявали „Тиха нощ, свята нощ“. Коледната песен са пели куклите на „Мъпет шоу“, германска хеви метъл група и дори хор от кози.
Коментари: 0