Египет отвори за посещение древни пирамиди за първи път от 60-те години

Открити са и множество саркофази и останки от стена

Египет отвори за посещение древни пирамиди за първи път от 60-те години

Пирамидата на Снефру

Снимка: БТА

Египет отвори за посещение две древни пирамиди на юг от столицата Кайро и колекция от новооткрити саркофази, някои от които съдържат добре запазени мумии. 

Министърът на антиките Халед ал-Анани заяви, че пирамидата на крал Снефру, първия фараон на Четвъртата династия на Египет и друга намираща се наблизо пирамида, ще бъдат отворени за туристи за пръв път от 1965 г.

Той също така каза, че екип от археолози открил саркофази и останки от древна стена, датираща от Средното царство преди около 4000 години.

Пирамидата, построена по време на Старото царство на фараона на Снефру, около 2600 г. пр. Хр., е уникална с това, че има две вътрешни структури. "Бентът" представлява преходна форма на пирамидална конструкция между стъпаловидната пирамида на Джосер (2667-2648 г. пр. Хр.) и пирамидата Мейдум (също около 2600 г. пр. Хр.).

Находките са направени по време на разкопки в кралския некропол Дахшур на западния бряг на Нил, в район, където се намират едни от най-старите египетски пирамиди.

"Няколко каменни, глинени и дървени саркофази бяха открити, а някои съдържат мумии в добро състояние", заявиха от Министерството на античните предмети. Древната стена се простира на 60 метра.

Находките включват и погребални маски, както и инструменти, датиращи от късния период, които обхващат почти 300 години до завладяването на Египет от Александър Велики през 332 г. пр. Хр. - използвани за рязане на камъни, съобщи министерството.
Коментари: 0