Съдът не позволи на „Булгартрансгаз“ да подмени строителя на „Турски поток“

ВАС не разреши на „Булгартрансгаз“ да сключи договор за строежа на разширението с руския кандидат

Съдът не позволи на „Булгартрансгаз“ да подмени строителя на „Турски поток“
Върховният административен съд (ВАС) е забранил на „Булгартрансгаз“ да подмени строителя на продължението на „Турски поток“ през България. Определението на съда е от 11 юли. Така „Булгартрансгаз“ няма да сключи договор с „Газово развитие и разширение в България“ (ГРРБ), който всъщност беше втори в класирането в търга, докато не приключи окончателно спорът за отстраняването на саудитския консорциум „Аркад“. 

В ГРРБ влизат „Консорцио Варна 1“ (учредено от „Бонатти“ С.п.А и „Макс Щрайхер“ С.п.А) и „Комплишънс дивелъпмънт“ С.А.Р.Л- клон България. Този консорциум се очакваше още първоначално да спечели милиардната обществена поръчка за изграждането на газопровода, тъй като през него прозират руски интереси. „Комплишънс дивелъпмънт“ е свързана с компанията на руския металургичен магнат Дмитрий Пумпянский - „Трубная металлургическая компания” (ТМК).

Строежът на разширението остава на трупчета след жалбата на декласирания победител в търга за 2.286 млрд. лв. без ДДС – саудитския консорциум „Аркад“. Дружеството подаде жалба на 10 юни заради изненадващото му декласиране в полза на ГРРБ. В края на май „Булгартрансгаз“ се отказа от първоначалния си избор и обясни, че „Аркад“ не е подал всички документи за сключване на договор в срок. 

През миналия месец Комисията за защита на конкуренцията прецени, че няма да позволи предварително сключване на договор с ГРРБ и мотивите, че проектът е от „особено важен държавен и обществен интерес“ не бяха приети. Решението беше обжалвано пред ВАС от ГРРБ.
Коментари: 0