Египет увеличава цената на туристическите визи със 140% от 1 юли

\"Страната на пирамидите\" е решена да възстанови приходите си от туризъм

Египет увеличава цената на туристическите визи със 140% от 1 юли
3323 ~ 2 мин. четене

Туристите ще трябва да заплащат 60 долара за тяхната входна виза за Египет от 1 юли 2017 г. Многократната виза се покачва до 70 долара. Промените трябва да влязат в сила от 1 март 2017 г., но премиерът на страната Шериф Исмаил реши да отложи промяната за 1 юли, пише EgyptIndependent

Цената на туристическата виза все още е 25 долара и покачването й е резултат от жизненоважната за страната туристическата индустрия, която се бори да възстанови своята нормалност.

Новата мярка обаче предизвика негативна реакция в туристическия сектор, чийто представители заявиха, че моментът е крайно неподходящ за повишаване на приходите от визи, макар и да са необходими за страната.

Според експерти толкова сериозно увеличение на визите може да накара туристите да се замислят колко целесъобразен избор е да се почива в "страната на пирамидите". Семейство от три-четири души ще трябва да плати за влизане в страната от 180 до 240 долара.

Египет е решен да възстанови приходите от туризъм, които бяха силно засегнати, след като руски самолет бе свален през октомври 2015 г. над Синайския полуостров. Тогава всички 224 души на борда загинаха, което бе причината за драматичния спад в туризма.

С възобновяването на полетите от няколко страни като Русия, Норвегия, Швеция, Финландия, и други, които по-рано бяха спрели полетите си до Египет, както и с новите визови такси, страната се надява да възобнови приходите си.

Туристическите приходи на Египет отчитат спад от 44.3% през 2016 г., в сравнение с година по-рано. За последно египетските власти повишиха стойността на визите през 2014 г.  от 15 до 25 долара.

Подкрепи Economic.bg