ЕК е склонна на преговори по Брекзит и през 2021 г.

Без сделка след Нова година търговията между двете страни ще се обмитява, а движението на хора ще е затруднено

ЕК е склонна на преговори по Брекзит и през 2021 г.

Снимка: БТА

856 ~ 1 мин. четене

Европейската комисия заяви във вторник, че преговорите за установяване на бъдещи търговски отношения между Великобритания и Европейския съюз могат да продължат след края на тази година, когато приключва преходният период за Брекзит.

Търговско споразумение по Брекзит

„Ако тази сделка не е сключена до 1 януари, тогава имаме ситуация без сделка. Това не изключва преговорите да продължат от наша страна и не изключва възможността да продължим въз основа на мандата, който ни е даден “, каза говорител на Комисията.

Припомняме, че ключовият момент в преговорите беше този уикенд, но след края му не беше постигнат напредък. Великобритания отказва да отстъпи от три области – риболовът, държавната помощ за компаниите и уреждането на бъдещи двустранни спорове. Премиерът Борис Джонсън многократно заяви, че няма да има споразумение на всяка цена и в ущърб на страната му.

Липсата на споразумение обаче вещае по-тежки икономически последици за Великобритания, дори спрямо ефекта на COVID-19. Очакват се освобождаване на стотици хиляди работни места, преместване на фирми в континентална Европа и повишаване на разходите за бизнеса и хората в страната.

Подкрепи Economic.bg