ЕК: „Кмет на Европа“ е полезна инициатива

За да развие най-бедните си региони, България трябва да използва ефективно евросредствата, казва Якуб Адамович

ЕК: „Кмет на Европа“ е полезна инициатива
320 ~ 2 мин. четене

Инициатива като „Кмет на Европа”, която е насочена към създаването на добри практики в областта на развитието на градската среда може да бъде изключително полезна и да доведе до добри резултати. Заедно с тези практики трябва да виждаме и нови инициативи. Това заяви говорителят на Европейската комисия в областта на регионалната политика и транспорта Якуб Адамович в интервю за Kmeta.bg.

Проектът „Кмет на Европа“ се осъществява от Българската Асоциация „Евро Адванс“. Предвижда се да бъде организирана мащабна инициатива за популяризиране на успешни проекти в областта на регионалното развитие, финансирани с европейски средства. Идеята на надпреварата е да създаде силна конкурентна среда в местната власт. 

Европейските структурни и инвестиционни фондове значително допринасят за развитието на националните икономики, особено в страни членки като България и Румъния, защото тези фондове представляват голяма част от общите публични инвестиции. Само през 2015 г. тези фондове са били 4.45% от брутния вътрешен продукт на България. В новия програмен период структурните фондове ще съставляват 3% от БВП на страната, казва още Адамович.

Българските градове ще продължат да играят важна роля в управлението на европейските фондове. 39 градски центъра в страната са основната таргет група на програмата по регионално развитие. „Региони в растеж“ е фокусирана върху няколко основни приоритета, например устойчиво развитие на градската среда, мерки за енергийна ефективност в обществени и жилищни сгради, пътища и интегриран градски транспорт, здравеопазване, социална и образователна инфраструктура и регионален туризъм. 

 С 495 милиона евро, които ще бъдат осигурени по Европейския фонд за регионално развитие, България може да увеличи своя капацитет с оперативните програми „Наука и образование за интелигентен растеж” и „Иновации и конкурентоспособност”. За да се използва това безвъзмездно финансиране по най-­добрия начин, българското правителство трябва да насочи инвестициите по стратегическия начин, който е описан в документа „Иновационна стратегия за интелигентна специализация 2014­-2020”, казва още говорителят на ЕК.

Подкрепи Economic.bg