ЕК не е против ядрената енергия, но очаква да поскъпне много

Колкото по-скоро икономиката премине към ВЕИ, толкова по-бързо енергията ще поевтинее, смята Тимерманс

ЕК не е против ядрената енергия, но очаква да поскъпне много

Снимка: БТА

2756 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова
Национален план за възстановяване

Европейската комисия ще анализира Плана за възстановяване и устойчивост на България много внимателно и с едно наум, че пред България има сериозни предизвикателства в енергийния сектор. Документът трябва да гарантира, че тези предизвикателства ще се превърнат в успешни мерки. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс по време на форум, посветен на зеления преход в България.

Той казва, че колкото повече се отлага отказването от въглищните централи, толкова по-скъпо ще струва това. Според него най-евтината енергия в дългосрочен план е възобновяемата, която „поевтинява ежедневно“. Колкото по-скоро икономиката премине към нея, толкова по-добре за гражданите, които ще потребяват енергията на понижени цени.

Това повишаване на цените на електроенергията, което виждаме в момента, се дължи изцяло на по-голямото търсене в последните 25 години – на факта, че по време на коронакризата някои производства бяха затворени, а бяха отложени редица дейности по поддръжка на мощности. Изкопаемите горива флуктуират, а ние се стремим да предоставим ниска и постоянна цена на енергията за своите граждани. В същото време цената на ВЕИ остава постоянно ниска“, коментира Тимерманс.

Той бе категоричен, че е нужен плавен преход, в рамките на който въглищата първоначално да бъдат заменени с природен газ.

Атомната енергетика също ще играе сериозна роля. Но стъпка по стъпка трябва да стигнем до един момент, в който икономиката, растежа, благосъстоянието на хората, не зависи от изкопаемите горива, а от възобновяемите източници“, допълни Тимерманс.

Относно ядрената енергия той обясни, че Европейската комисия не е против, но този вид енергия поскъпва, това няма да се промени и разликата в нейната цена и тази на възобновяемата енергия ще продължи да се увеличава.

Служебният премиер Стефан Янев посочи, че когато става въпрос за зелената сделка не бива фокусът да бъде поставян само върху това, което се затваря, а и „върху това какво отваряме и градим“.

Трябва да сме наясно, че преходът може да бъде успешен, само ако е плавен и справедлив, съобразен с икономическите и социални специфики на всяка отделна държава. Прекалено бързите и резки интервенции са обречени на провал“, заяви Янев.

Над 70% от българите не са запознати със зелената сделка

Според проучване на агенция „Тренд“, проведено за събитието, 73% от анкетираните не са запознати с целите на зелената сделка, а 80% не са информирани за българската позиция. Въпреки това 86% вярват, че климатичните промени са реална заплаха и 61% смятат, че климатичните промени трябва да са приоритет на Европейския съюз.

Две трети от българите са готови да променят ежедневието си, като намалят използването на пластмаса и започнат да изхвърлят отпадъците си отделно.

Тимерманс бе посрещнат с протест

Зам.-председателят на Европейската комисия бе посрещнат пред залата, в която се провеждаше форумът, с протест от страна на синдикатите в България. Протестиращите носеха със себе си запалени свещи като израз на предизвикателствата, които зеленият преход поставя пред икономиката и енергетиката на България.

Подкрепи Economic.bg