ЕК откри нарушения при ваучерите за отменени пътувания в България

България има два месеца да поправи правилата

ЕК откри нарушения при ваучерите за отменени пътувания в България

Снимка: Economic.bg/Архив

Европейската комисия изпрати официално уведомително писмо до България заради ваучерите, които се предлагат на туристите, на които са им отменени екскурзиите заради пандемията.

Съгласно директивата за пакетните туристически пътувания на ЕС, пътниците имат право да получат парите си обратно при провалена екскурзия. Заради кризата обаче много държави решиха да приемат свое законодателство в тази насока и дадоха възможност на туроператорите да издават ваучери за почива вместо да връщат пари на клиентите си. Освен това се даде възможност връщането на парите да не е в 14-дневен срок, а до една година.

През май 2020 г. Комисията издаде конкретна препоръка относно ваучерите в подкрепа на държавите членки, като подчерта, че законодателството на ЕС трябва да се спазва и с оглед на това ясно трябва да се съобщава, че клиентите имат право да избират между ваучер и връщане на пари, а не да се задължават да се съгласяват на ваучер. През юли Комисията уведоми за нарушения по този въпрос срещу 10 държави членки. Хърватия, Литва и Словакия не са коригирали своето законодателство и следователно ЕК преминава към следващия етап на нарушения, мотивирано становище.

Още тогава Европейската комисия критикува страната ни за решението за въвеждане на ваучери за пътуване.

В България през август влязоха в сила специфични национални правила за пакетни пътувания, задължаващи пътуващите да приемат ваучер или възстановяване на сумата в рамките на 12 месеца след анулирането на техните туристически пакети.

Сега България, Литва, Словакия и Хърватия разполагат с два месеца, за да отговорят и да предприемат необходимите мерки за отстраняване на установените от Комисията нарушения. В противен случай ЕК може да реши да премине към следващия етап на производство за нарушение - мотивирано становище за България, или до Съда на ЕС за останалите три държави, се казва в съобщение на Европейската комисия за откритите процедури за нарушения за октомври 2020 г.

Междувременно днес Комисията реши да прекрати процедурите срещу Чехия, Гърция, Франция, Италия, Полша и Португалия в тази насока, тъй като са коригирали своето законодателство или законодателството, което са въвели, е изтекло.

Коментари: 0