ЕК критикува България за ваучерите за отменени пътувания

Изпратено е писмо до правителството с препоръки, като все още не е открита процедура за нарушение

ЕК критикува България за ваучерите за отменени пътувания

Снимка: Economic.bg/Архив

3839 ~ 2 мин. четене

България е сред 13-те страни членки на Европейския съюз, за които Европейската комисия има съмнение, че нарушават директивата за обезщетяване на пътниците. Институцията има опасения, че тези страни предоставят единствено възможност за получаване на ваучери при провалени пътувания. Това заявява говорителят на институцията Стефан де Керсмакер, цитиран от кореспондент на БНР. Той уточнява, че във връзка с ваучерите са изпратени писма до всички страни членки.

„Колкото до страните, за които имаме съмнение за нарушение, то това са Белгия, България, Чехия, Гърция, Испания, Франция, Хърватия, Италия, Люксембург, Малта, Полша, Португалия и Холандия. При тях се отправят препоръки към правителствата. Писмата се фокусират върху спецификата във всяка страна членка, но при тези, в които виждаме проблеми, повечето са свързани с директивата за пакета за пътниците и по-конкретно с ваучерите“, разкрива Де Керсмакер.

Припомняме, че в края на април дванадесет държави от Европейския съюз, включително България, призоваха изпълнителната власт в Блока спешно да прекрати задължението на авиокомпаниите да връщат парите на пътниците за анулирани полети заради Covid-19. Вместо това страните настояват превозвачите да дават ваучери за бъдещи пътувания.

Вчера Европейската комисия даде официално своите препоръки към страните членки по отношение бъдещото пътуване в рамките на Блока и разреши издаването на ваучери за пътуване на по-късен етап вместо връщане на пари за проваленото пътуване, но само ако пътникът е предпочел този вариант и е дал съгласието си.

Де Керсмакер уточни, че с изпратените днес писма не се открива процедура за нарушение. В тях обаче се подчертава, че Комисията няма да се поколебае да предприеме необходимите мерки, ако държавите не действат бързо.

Вчера изпълнителният заместник-председател на Комисията Маргрете Вестагер заяви, че до 12 държави е изпратено писмо за нарушение на европейското законодателство заради факта, че предлагат ваучери като единствено средство за компенсация за анулирано пътуване. Тази информация бе отречена по-късно от комисаря по транспорта Адина Йоана Вълян, допълват от БНР.

Днес ЕК обяви, че е започнала друга процедура за нарушение към България - заради въведеното изискване в големите хранителни вериги да бъде отделено повече пространство за българските стоки. Според институцията това е дискриминационна мярка за свободното движение на стоки.Подкрепи Economic.bg