Facebook обгражда цяла Африка с подводен кабел

Facebook обгражда цяла Африка с подводен кабел

Снимка: Facebook

2672 ~ 2 мин. четене
Facebook полага масивен подводен кабел около Африка в опит да включи към интернет 1.3 млрд. жители на континента, предава CNBC. Инициативата е част от проекта 2Africa, по който гигантът в социалните мрежи си партнира с China Mobile, южноафриканската MTN, френската Orange и британския Vodafone, както и с местните мрежови оператори. 

Дължината на кабела е 37 000 километра и по думите на Facebook той е „почти равен на обиколката на Земята“. Той ще свързва 23 държави в Африка, Близкия Изток и Европа. 

Не е ясно кой участник с какво финансиране влиза в проекта. Що се отнася до доставчика на кабелната система – за такъв се използва Alcatel Submarine Networks, собственост на Nokia. 

Целта на проекта е да подобри онлайн достъпа на Африка, която в момента е най-малко свързания континент в света, пише в блога си Facebook. По нейни данни малко над една четвърт от населението там има интернет достъп. 

Предимство на проекта 2Africa е, че се използва не алуминий, а медни влакна, които помагат за увеличаване на капацитета на мрежата. Работи се и по свързването на Червено море със Средиземно. 

„2Africa е продължение на нашите постоянни усилия за разширяване на инфраструктурата на глобалната мрежа“, заявява Facebook, която досега е участвала в изграждането на няколко подводни оптични кабела. 

Пандемията от коронавирус може да се окаже предизвикателство в момента. Световната здравна организация предупреди, че Африка може да бъде силно засегната и според скорошна прогноза там може да бъдат покосени до 190 000 души от вируса само за една година, ако той не бъде овладян. 

Междувременно тъкмо мерките за социална изолация, целящи ограничаването на коронавируса по света, фокусираха вниманието върху глобалната свързаност. Останали вкъщи, хората започнаха да използват мрежата още повече и увеличенията трафик на данни, особено заради използването на по-натоварващи услуги като видео стрийминг услугите, доведе до напрежение в инфраструктурата. 

Ходът на Facebook подчертава повишения интерес от страна компаниите в Силициевата долина към Африка като възможност за инвестиции с висок потенциал за растеж. Миналата година изпълнителният директор на Twitter Джак Дорси коментира желанието си за преместване там. 

Междувременно Google работи върху друг подводен кабел, наречен Equiano, който би свързвал Африка с Европа. Гигантът в търсенето има в портфолиото си и проекта Loon, целящ изстрелването на балони на голяма надморска височина, които да доставят 4G интернет на селските и трудно достъпни райони. Наскоро компания обяви разширяване на тази схема до Мозамбик.

В този контекст е и предишната идея на Facebook да разпространява интернет до отдалечени райони, използвайки дронове със слънчева енергия. Проектът Aquila обаче бе преустановен още през 2018 г., макар да има информация, че компанията работи с Airbus за ново тестване на такива дронове в Австралия.

Подкрепи Economic.bg