ЕК каза „Да“ на Хърватия за Шенген

Страната влезе в ЕС шест години след България

ЕК каза „Да“ на Хърватия за Шенген
Европейската комисия (ЕК) препоръча Хърватия да бъде включена в безвизовото Шенгенско пространство за пътуване без граница на Европейския съюз (ЕС), предава Politico във вторник. Все още предстои въпросът да бъде консултиран с Европейския парламент (ЕП) и мярката да получи единодушно одобрение от страните членки. 

Оценката на Комисията е резултат от „почти четиригодишен усърден процес на наблюдение и оценка, по време на който Хърватия постигна постоянен напредък и усилия за изпълнение на изискванията за присъединяване към Шенгенското пространство на свободно движение“, заяви комисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос пред журналисти по време на брифинг за пресата.

Хърватия, която се присъедини към ЕС през 2013 г., обяви, че е готова да стане член на Шенгенското пространство през март 2015 г. Председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер потвърди подкрепата си за този ход официално през 2017 г.

„Това е област, която идва със свободи и привилегии, но и с големи отговорности“, каза Аврамопулос и добави, че „присъединяването към този клуб не е нещо, което приемаме леко“.

Комисията определи, че Хърватия е предприела всички необходими мерки за прилагане на правилата на Шенген, включително относно управлението на външните граници – липсващата досега връзка.

„Хърватия ще трябва да продължи последователно да работи по текущи действия в областта на управлението на външните граници, за да гарантира, че тези условия продължават да бъдат изпълнени“, каза Аврамопулос.

Шенгенската зона, която понастоящем включва 22 страни членки на ЕС, както и Норвегия, Исландия, Швейцария и Лихтенщайн, е „едно от най-големите, ако не и най-голямото постижение на европейската интеграция“, смята още комисарят.

Влизането в Шенген е основен приоритет и за България, която е член на ЕС отпреди Хърватия. Според мнозина страната ни отдавна е изпълнила необходимите критерии, но тя се още стои вън от тази зона. 

Темата отново стана актуална това лято. Някои западни държави, сред които Холандия и Германия, продължават да изискват още и още гаранции от България, за да подкрепят влизането ѝ в Шенген. През юни Гюнтер Ферхойген, бивш зам.-председател на ЕК и архитект на европейското разширяване в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), определи отношението на Брюксел към България и Румъния като „скандално“. 

През септември българският премиер Бойко Борисов пък изненада с изказването си, че вече не е сигурен дали е изгодно за страната ни да влиза в Шенгенското пространство. Причината, по думите му, е миграционният натиск по границата на Гърция. 

Коментари: 0