ЕК вижда у Байдън съюзник срещу хай-тек гигантите

Пред индустрията надвисва все по-дебелата сянка на регулациите

ЕК вижда у Байдън съюзник срещу хай-тек гигантите

Снимка: БТА

Новоизбраният президент Джо Байдън и Европейският съюз са „на една и съща страница“, когато става въпрос за регулиране на технологичните гиганти. Това каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред CNBC днес, когато американският държавен глава официално встъпи в длъжност.

Big Tech регулации

Според Фон дер Лайен новият президент на САЩ ще бъде съюзник в борбата с дезинформацията онлайн и затягането на правилата за функциониране на технологичните компании. Думите ѝ са проява на надежда, че новата администрация във Вашингтон ще прегърне амбициите на 27-членния блок за край на омразата, поляризацията и фалшивите новини, които като че ли избуяха в социалните мрежи още повече по време на управлението на Доналд Тръмп.

Всичко това са неща, които са заплаха за нашите демокрации и съм сигурна, че ще имаме съюзник, който да работи по това“, каза Фон дер Лайен.

Регулирането на технологичния сектор е приоритет в Европа, а бунтовете в Капитолия от 6 януари и последвалите действия на Twitter, Facebook и останалите играчи увеличиха призивите за действие. Някои законодатели поставиха под въпрос статута на тези фирми – дали те трябва да се третират като технологични, или като медийни издатели. В първия случай те на практика не биха били отговорни за съдържанието на техните платформи.

„Европа излиза напред с тези стандарти, но аз съм убедена, че Съединените щати внимателно ще слушат, защото Джо Байдън винаги е бил политик, който се грижи за правилата, основани на закони“, каза Фон дер Лайен. Според нея е важно офлайн разпоредбите да намерят почва в онлайн света.

Това е важно за мен, важно е и за Джо Байдън. Затова мисля, че сме на една и съща страница“, добави тя.

По-рано днес председателят на ЕК подкрепи необходимостта от ясни насоки, така че интернет компаниите да поемат отговорност за съдържанието, което разпространяват.

Коментари: 0