Екатеринбург отмени изборите за кмет

От сега нататък кметовете на Екатеринбург ще бъдат избирани от местните власти от кратък списък

Екатеринбург отмени изборите за кмет
1616 ~ 1 мин. четене
Общинският съвет на Екатеринбург - четвъртият по големина град в Русия, отмени преките кметски избори и прие оставката на досегашния либерален кмет Евгений Ройзман. Така бе сложен край на необичайния флирт на града с либералната опозиция срещу президента Владимир Путин, предаде Reuters.

Опозиционният политик Ройзман бе избран за кмет през 2013 г. и победи на изборите подкрепяния от Кремъл кандидат. Той подаде оставка във вторник, след като общинският съвет отмени кметските избори. Ройзман нарече това решение предателство на интересите на Екатеринбург и заяви, че няма да участва в него.

55-годишният Ройзман бе един от малцината критици на президента Владимир Путин, който заемаше висок пост в Русия и редовно участваше в протести, свикани от опозиционния лидер Алексей Навални.

От сега нататък кметовете на Екатеринбург ще бъдат избирани от местните власти от кратък списък кандидати, съставен от специална комисия. Тази реформа бе предложена от Евгений Куйвашев, губернатор на Свердловската област, в която е Екатеринбург. Куйвашев и поддръжниците му заявиха, че отменянето на преките избори ще спести пари и ще опрости взимането на решения.
Коментари: 0