Енергийната криза изстреля алуминия до 13-годишен пик

Очаква се още по-сриозно поскъпване и задълбочаващи се проблеми с доставките на един от най-използваните метали в света

Енергийната криза изстреля алуминия до 13-годишен пик

Снимка: Pixabay

3485 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Цената на алуминия достигна до най-високото си ниво от 13 години насам, като причината за скока е задълбочаващата се световна енергийна криза. Тя свива доставките на енергоемкия метал, който се използва в производството на почти всичко – от бирени кутии до iPhone. В началото на седмицата курсът му нарасна с 3.3% до 3064 долара за тон на Лондонската метална борса, което е най-високото ниво от юли 2008 г. Това доведе до увеличение на цените на неблагородните метали. 

За добива на един тон алуминий се изразходват 14 MWh електроенергия. Затова Китай цели да ограничи производството на метала, като по този начин иска да смекчи нарастващите разходи за електроенергия. Това означава, че предстоят съкращения на доставките и задаваща се перспективата за дълбоки глобални дефицити. За инвеститорите, които залагат на бъдещ скок на цените, Лондонската метална борса предлага нискорискови договори като опция. През последните седмици офертите достигнаха до 4000 долара за тон.

Същевременно натискът върху алуминиевата индустрия се увеличава. В Нидерландия компанията Aldel обяви, че ще намали производството от тази седмица заради високите цени на електроенергията, съобщи Dutch Broadcaster NOS. Редица алуминиеви заводи в Китай са спрели или намалили добива поне в краткосрочен план, заяви главният изпълнителен директор на базираната в Лондон търговска къща Concord Resources Ltd. Марк Хансен. Според думите му, за да се стимулират инвестициите в ново производство извън Китай, цените могат да достигнат 3400 долара на тон през следващите 12 месеца.

Търговци и анализатори коментират, че инвеститорите очакват евентуални печалби от износа на китайски алуминий. С нарастващо търсене и производство под натиск, Китай внася все по-големи количества първичен метал. Въпреки това, частично подкрепена от данъчни отстъпки, страната все още изнася огромни обеми алуминиеви полуфабрикати.

Предвид острия недостиг на електроенергия и съкращенията, които видяхме, просто не изглежда рационално Китай да изнася този обем всеки месец. Това по същество е нетен износ на енергийни ресурси“, сподели Джеймс Люк, мениджър в британската компания Schroders.

Анализатори от Goldman Sachs Group Inc. разясняват, че има потенциална опасност Пекин да намали или премахне данъчните облекчения върху износа, за да забави експорта на метали извън границите си. Тъй като Китай вероятно ще продължи да внася огромни количества алуминий през следващата година, това може да постави останалата част от света в ресурсна криза. След като Европейският съюз наложи антидъмпингово мито върху плосковалцувания алуминий от азиатската държава, цените отбелязаха покачване. Експерти прогнозират, че световният пазар на метали през 2022 г. ще се свие драстично.

Подкрепи Economic.bg