ЕП настоя за спиране на „Северен поток 2“

Проектът засилва зависимостта на ЕС от доставките на руски газ

ЕП настоя за спиране на „Северен поток 2“

Европейският парламент (ЕП) счита за необходимо да се преустанови изпълнението на проекта за изграждане на газопровода „Северен поток 2“. Това се посочва в резолюция, одобрен от ЕП относно политическите отношения между Европейския съюз и Русия.

„Европейският парламент подчертава, че понастоящем Европейският съюз е основният търговски партньор на Русия и че ЕС ще запази позицията си на ключов икономически партньор в обозримо бъдеще. Но в същото това показва, че газопроводът „Северен поток 2” засилва зависимостта на ЕС от доставките на руски газ, застрашава вътрешния пазар на ЕС и не съответства на разпоредбите на енергийната политика на ЕС и на стратегическите му интереси - и следователно трябва да бъде спрян ”, се казва в доклада.

В същото време Европейският парламент добавя, че „съжалява” за политиката на Русия, която се изразява в използването на енергийните ѝ ресурси като политически инструмент за оказване, поддържане и засилване на политическото ѝ влияние върху различни страни.  

В позицията си ЕП "подчертава, че не следва да се изпълняват нови проекти без предварителна правна оценка на тяхното спазване в съответствие със законодателството на ЕС и съгласуваните политически приоритети". Документът също така отбелязва, че Европейският съюз "остава ангажиран с приключването на проекта за създаване на Европейски енергиен съюз и задачата да осигури диверсификация на енергийните си ресурси".

„ЕС трябва да говори с един глас и да демонстрира устойчива вътрешна солидарност по отношение на енергийната сигурност. Силната зависимост на ЕС от изкопаеми горива подкопава развитието на балансиран, последователен и европейски подход към Русия“, се казва в документа.

Коментари: 0