Ердоган отново се фокусира върху Гюлен

Турският президент отново ще повдигне темата пред Меркел

Ердоган отново се фокусира върху Гюлен

Снимка: БТА

612 ~ 2 мин. четене
Въпреки актуалните проблеми на Турция с обезценяването на лирата спрямо долара и еврото, президентът Реджеп Ердоган преди срещата си с канцлера Ангела Меркел, призова Германия да обяви за терористично движението на Фетуллах Гюлен. Турският президент обвинява движението, че стои зад неуспешния опит за военен преврат през 2016 г.

Призивът на Ердоган, направен чрез статия в германския в. Frankfurter Allgemeine, върна във фокуса на вниманието причината за обтягането на дипломатическите отношения между Берлин и Анкара. Досега Германия заявява, че ѝ трябват повече доказателства, че движението на Гюлен ФЕТО има връзка с неуспешния опит за сваляне на турското правителство.

„Германия трябва да признае, че ФЕТО е отговорна за опита за пуч, както го направи Великобритания”, написа Ердоган в статията.

Отказът на Берлин да екстрадира турски военнослужещи, обвинени в участие в опита за преврат и поискали убежище в Германия, гневи Анкара. Правителството на Меркел обяснява, че е загрижено за съдбата на десетките хиляди хора, арестувани при последвалите репресии от страна на турското правителство след опита за преврат. Задържани бяха и десетина германски граждани.

„Стремим се да увеличим нашите търговски и икономически връзки”, написа Ердоган и добави: „В името на благоденствието и бъдещето на нашите две страни, нека увеличим общите ни интереси и намалим общите ни проблеми”.

Посещението на Ердоган в Германия, по време на което той ще се срещне с Меркел три пъти, идва във време, когато турската икономика е в криза. Турският президент обаче може да получи хладно посрещане. След години на бърз растеж днес Турция е изправена пред огромен чуждестранен дълг, който натежа след 40-процентното поевтиняване на турската лира спрямо долара. Пропадането се засили, след като американският президент Доналд Тръмп обяви повишаване на митата върху вносните стомана и алуминий от Турция.
Подкрепи Economic.bg