ЕС договори бюджета си за следващата година

6 млрд. евро са предвидени за защита на външните граници на Съюза

ЕС договори бюджета си за следващата година
208 ~ 2 мин. четене
Съветът на Европейския съюз постигна съгласие за бюджета на Съюза за следващата година. От официалното съобщение на Европейската комисия става ясно, че разходите за 2017 г. ще бъдат на стойност 157.9 млрд. евро. Увеличението спрямо предходния бюджет е с 11%.

Близо половина от средствата – 74.9 млрд. евро, ще бъдат използвани за стимулиране на растежа, увеличаване на заетостта и повишаване на конкурентоспособността на икономиката. За програмите Хоризонт 2020, Еразъм+, COSME и за Механизмът за свързване на Европа (CEF) са предвидени 21.3 млрд. евро, като тази сума също нараства спрямо предходната година.

За финансирането на структурните фондове, на които в най-голяма степен разчита България за своето икономическо развитие, са заделени 53.6 млрд. евро.

За подкрепа на земеделските производители са предвидени 42.6 млрд. евро като сумата е по-малка, отколкото настояваха евродепутатите. Те искаха да подпомогнат млечния секториживотновъдството заради кризата там.

За финансиране на проекти по инвестиционния план „Юнкер“ ще отидат 2.7 млрд. евро през следващата година. С тези пари ще се привличат частни капитали.Близо 6 млрд. евро са предвидени за защита на външните граници на Съюза и за справяне с миграцията и бежанската криза. Половината от тази сума ще финансира дейности в рамките на ЕС, а другата половина ще бъде за действия извън ЕС за справяне с основните причини за миграцията.

"Няма да оставим необърнат камък за да осигурим пари за бюджет, който да работи в интерес на хората, да бъде буфер срещу шокове, да даде тласък на икономиката и да помага да се справим с кризата с бежанците", заяви след преговорите по бюджета комисарят в оставка Кристалина Георгиева.

Предстои бюджетът формално да бъде одобрен с две гласувания в Съвета на министрите и в Европейския парламент.
Подкрепи Economic.bg