ЕС е стартирал разследване и срещу Facebook

Регулаторите преглеждат дейността в областта на личните данни на Google

ЕС е стартирал разследване и срещу Facebook

Снимка: БТА

Европейският съюз разследва най-голямата социална мрежа в света за практиките в областта на събирането и обработването на лични данни и дали те отговарят на правилата общността. Новината идва, след като по-рано през деня стана ясно, че такова проучване е задействано и срещу друг гигант от Силициевата долина – Google. 

„Комисията е изпратила въпросници като част от предварително разследване на практиките за данните на Google и Facebook“, казват от ЕС в отговор на въпрос на CNBC по случая. В него се пояснява, че разследването е за начина, по който компаниите събират, обработват и използват информацията на потребителите си, но също и за това как генерират приходи от всичко това, включително от реклами. 

Предварителните разследвания все още текат, уточнява говорител на ЕС. 

„Ние използваме данни, за да направим услугите си по-полезни и да покажем релевантна реклама, давайки на хората контрол за управление, изтриване или прехвърляне да техните данни“, казват от Google по повод новините за разследванията. От гиганта изтъкват също, че ще продължат да сътрудничат на Комисията. 

Говорител на Facebook не е бил достъпен за коментар, предава още изданието. 

Разследване като сегашното бе разкрито през юли и по адрес на Amazon – за да се прецени дали електронният гигант спазва европейските правила за третиране на данни от независими търговци на дребно. „Трябва да гарантираме, че големите онлайн платформи не премахват ползите (от е-търговията) чрез антиконкурентно поведение“, заяви тогава еврокомисарят по конкуренцията Маргрет Вестагер. 

Тя започна втория си мандат като еврокомисар в Брюксел тази неделя, като ресорът ѝ вече надхвърля антитръстовата политика и се разширява в посока на технологиите като цяло. С твърда ръка Вестагер поде активна роля в регулирането на средата и смело се изправи срещу хегемонията на гигантите от Силициевата долина. В рамките на изтеклия ѝ мандат Google получи няколко глоби на обща стойност около 9.5 млрд. долара за антитръстови нарушения, а Apple се оказа, че трябва да върне неплатени данъци в размер на над 14 млрд. долара на Ирландия. 

На фронтовата линия срещу американските гиганти застанаха и конкретни държави. Франция например реши да наложи 3% данък върху приходите на интернет гигантите в страната – стъпка, която доведе до остра реакция от страна на Доналд Тръмп, след която пък последва споразумение за преосмисляне на глобалната данъчна система. 
Коментари: 0