ЕС и държавите от МЕРКОСУР преговарят за свободна търговия

България трябва да запази ключовата си роля в СТО, смята министър Емил Караниколов

ЕС и държавите от МЕРКОСУР преговарят за свободна търговия
632 ~ 2 мин. четене
Автор: Вероника Тонева
Европейският съюз трябва да запази ключовата си роля в Световната търговска организация (СТО). Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов преди провеждането на неформалния съвет по външни работи „Търговия“ в Националния дворец на културата (НДК) във вторник. Това е първото заседание на министрите, отговарящи за търговията в ЕС, което е част от календара на Българското председателство.

Според Караниколов, въпреки че срещата е неформална, тя дава възможност да бъдат обсъдени основни приоритети, свързани с търговската политика на Европейския съюз.

Участие в срещата взе и еврокомисарят по търговия Сесилия Малмстрьом. Тя обясни, че в момента се водят преговори относно свободната търговия в Мексико и страните от групата МЕРКОСУР (Аржентина, Бразилия, Парагвай, Уругвай и Венесуела и асоциираните членове Чили, Боливия, Колумбия, Еквадор и Перу).

Караниколов обясни, че на вчерашната официална вечеря е имал възможност да изслуша генералния директор на Световната търговска организация – Роберто Азеведо, както и мнението му относно развитието на организацията след провеждането на 11-ата министерска конференция през декември 2017 г.

„Концентрираме се върху актуалната обстановка около Световната търговска организация и новостите, които предстоят“, допълни Караниколов.

Министрите ще обсъдят перспективите пред многостранната търговска система, както и спогодбите за свободна търговия, по-специално с Мексико и страните от Меркосур.

По-рано днес министър-председателят Бойко Борисов се е срещнал с Роберто Азеведо и го е уверил, че страната ни продължава да запазва икономическа и финансова стабилност и да предприема мерки за постигане на по-висок икономически растеж. Борисов е запознал Азеведо и с резултатите от административната реформа на правителството, както и че износът ни се е увеличил с близо 12% за миналата година. Министър-председателят е заявил своето очакване от срещата в НДК днес, като помощ и намиране на начин за излизане от кризата, в която се намира Световната търговска организация.

Повече подробности за резултатите от неформалната среща очаквайте по-късно на сайта Economic.bg.
Коментари: 0