Германски съд разреши на градовете да забраняват старите дизелови коли

Според решението това е необходимо заради прекомерно замърсяване

Германски съд разреши на градовете да забраняват старите дизелови коли

Трафик в Берлин

Снимка: Pixabay

728 ~ 1 мин. четене
На германските градове ще бъде позволено да забраняват по-старите дизелови превозни средства да се движат в някои градски райони, след решение на съда.

Федералният административен съд в Лайпциг постанови, че градовете Щутгарт и Дюселдорф могат законно да забранят по-старите и по-замърсяващи дизелови автомобили в зоните, които са най-силно засегнати от замърсяване.

Както правителството, така и автомобилната индустрия се противопоставиха на забраните, които създадоха прецедент за цялата страна.

Те се опасяват, че животът на собствениците на дизелови двигатели ще бъде нарушен и автомобилите ще загубят стойност, съобщава Би Би Си.

Решението на най-големия федерален административен съд в страната идва, след като германските провинции обжалваха забраните, наложени от местните съдилища в Щутгарт и Дюселдорф, по дела, заведени от екологичната група DUH.

Според решението забраните са били необходими, след като в около 70 германски града са били надхвърлени допустимите граници на нивата на азотни оксиди (NOx), определени от Европейския съюз през миналата година.

Дизеловите автомобили се сблъскаха с по-строги мерки от Дизелгейт във VW, при който стана ясно, че производителят на автомобили е манипулирал 11 милиона коли в световен мащаб с цел да преправи тестовете за вредни емисиите на регулаторите.

Дизеловите емисии, съдържащи азотен оксид, могат да причинят дихателни заболявания

Групата на лобистите заяви, че се надява, че забраните ще сложат край на "съпротивата" на индустрията и намерението и за обновяване на по-стари, по-замърсяващи автомобили, за да отговарят на най-новите стандарти на ЕС.
Коментари: 0