ЕС и НАТО призоваха Русия да поеме отговорност за изчезналия малайзийски полет

Вчера международни експерти посочиха, че самолетът е бил свален с установка на руската армия

ЕС и НАТО призоваха Русия да поеме отговорност за изчезналия малайзийски полет

Снимка: Wikimedia

Европейският съюз и НАТО призоваха Русия да поеме отговорността за свалянето на полет МН17 - полет на Малайзийските авиолинии, които изчезна безследно на 17 юли 2014 г. над Украйна.

Двете организации отправиха този призив на фона на заключенията в междинния доклад на международни експерти, оповестен вчера. В документа беше посочено, че ракетата, ударила малайзийския пътнически самолет, е била изстреляна от установка на руската армия.

"ЕС потвърждава подкрепата си за призива отговорните да понесат последствията и всички държави да сътрудничат изцяло в усилията за установяването на отговорността", се посочва в изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини. Тя отново призовава Русия към сътрудничество по този случай.

Същото послание отправи и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той коментира, че свалянето на пътническия самолет е било световна трагедия. "НАТО многократно изрази подкрепа за усилията, предприети от холандските власти за изясняване на случилото се в онзи ужасен ден, за да има справедливост за 298-те загинали и техните близки", допълва Столтенберг.

Впоследствие Холандия и Австралия официално обявиха Русия, че е отговорна за свалянето  на малайзийския самолет. 
Коментари: 0