ЕС иска да може да чете криптирани съобщения в WhatsApp и Viber

Мярката би помогнала на полицията, но ще е в ущърб на обществото

ЕС иска да може да чете криптирани съобщения в WhatsApp и Viber

Снимка: Unsplash

Европейският съюз ще опита да си проправи път за достъп до криптираните съобщения в приложения като WhatsApp и Viber. Ходът идва след поредица от терористични атаки в Париж, Виена и Ница.

В съвместно изявление от по-рано този месец министрите на вътрешните работи от държавите членки на ЕС призоваха въпросът за криптирането на данни да бъде преразгледан. Те настояват „цифровите доказателства да могат законно да се събират и използват от компетентните органи“.

Изявлението идва след изтичането на няколко вътрешни документа на ЕС по този въпрос. Един от тях бе публикуван първо в Politico и очертава мерки срещу криптирането от край до край като начин за борба с насилието над деца.

Шифроването от край до край е инструмент за защита на информацията и осигуряване на по-високо ниво на поверителност. Той се използва от популярни чат услуги като Viber, WhatsApp, и Facebook Messenger. Изпратените по този начин съобщения се криптират още преди да напуснат телефона или компютъра на подателя с уникален ключ. По този начин, дори да бъде прихванато от хакер, написаното е нечетимо. Съобщенията могат да бъдат декодирани единствено от устройствата на подателя и получателя.

Тази поверителност е добре дошла за потребителите, но създава проблеми за властите в случаите, когато те се опитват да проследят дадена престъпна комуникация. Затова сега законодателите от ЕС търсят по-справедлив баланс между неприкосновеността на личния живот и способността на полицията да си върши работата, уточнява говорител пред CNBC.

Държавите членки многократно са призовавали за промени и осигуряване на законен достъп до цифрови доказателства, без да се отменя или разхлабва самото криптиране. Целта на ЕС обаче е да избегне подхода на „задните врати“, а процесът да се случва прозрачно през „входна врата“. Според Рей Уолш, изследовател в областта на защитата на личните данни, този подход е невъзможен.

„Независимо дали решите да наречете целенасочено разработена вторична точка за достъп „входна врата“ или „задна врата“, резултатът е премахване на собствеността върху данните и контрола на достъпа, което неизбежно води до основна уязвимост“, каза той пред CNBC.

Според експерта министрите не разбират или не искат да признаят, че това е невъзможно. То „би довело до умишлена уязвимост“, добавя той. 

Ако този вид законодателство бъде прието, това би било в ущърб на широката общественост.“

Наблюдатели посочват, че подобни мерки са част от дневния ред на правителствата от известно време. На този етап обаче остават само в сферата на дискусиите.

Коментари: 0