ЕС иска спешни разговори със САЩ заради забраната на лаптопи в самолетите

САЩ се кани включи Европа в забранителния списък за използване на лаптопи и таблети по време на полети

ЕС иска спешни разговори със САЩ заради забраната на лаптопи в самолетите
708 ~ 1 мин. четене
Европейският съюз поиска спешни преговори със САЩ заради евентуалното разширяване на забраната за ползване на таблети и лаптопи по време на полети, предаде Ройтерс.

През март ограничението бе наложено за полети от 10 летища в арабския свят и Африка. Сега администрацията на президента Доналд Тръмп се кани да разшири забраната и да включи някои европейски страни в този списък. 

Еврокомисията е мотивирала искането си с аргумента, че рисковете, пред които са изправени Европа и САЩ, са общи и информацията за подобни заплахи, отнасящи се до европейски летища, трябва да бъде споделяна. 

"Ние отново изказваме нашата готовност за конструктивен диалог и предлагаме спешни срещи както на политическо, така и на техническо равнище, за да преценим заедно риска и да обсъдим възможни общи мерки", пишат в писмото си еврокомисарят по транспорта Виолета Булц и еврокомисарят по миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос.

САЩ все още не е взела решение по въпроса, но всякакви ограничения за лаптопите ще се отразят зле на големите европейски авиокомпании, като Луфтханза, Ер Франс-КЛМ, Бритиш еъруейз. представители на авиоиндустрията вече изразиха мнение, че забраната за лаптопи в салоните на самолетите ще има силно негативно влияние върху пътуванията към Северна Америка. Източници от бранша, цитирани от Ройтерс, са заявили, че авиокомпаниите и летищните власти вече работят над евентуални спешни мерки.
Коментари: 0