ЕС иска \"твърд\" Brexit за британците

Лидерите на държавите не смятат да се поддават на исканията на страна, която напуска блока

ЕС иска \

Снимка: Economic.bg

216 ~ 1 мин. четене
Европейските лидери ще поискат от Великобритания "твърд" Brexit, като по този начин ще противодействат на възхода на десните популистки движения в страните на Общността, които може да разбият 27-членния блок, пише британският вестник The Independent.

Лидерите на държавите от ЕС имат опасения, че ако Лондон диктува условията за излизането на страната от блока, това може да доведе до нарастването на популярността на крайно десни кандидати във Франция и Германия, които представляват една екзистенциална заплаха за ЕС. 

"Ако британците не са готови да направят компромис за свободното движение, тогава единственият начин да се справят с Brexit е "твърд" Brexit. В противен случай ще се поддадем на страна, която напуска. Това би било фатално", коментира дипломат от Брюксел.

Междувременно стана ясно, че британското правителство няма план за излизане на страната от ЕС, както и за водене на преговорите. Членовете на кабинета не могат да постигнат единна позиция. Министър-председателят на страната Тереза Мей е категорична, че иска британските фирми да продължат да работят и търгуват на общия европейски пазар.

Двугодишните преговори се очаква да започнат в края на март. На този етап няма яснота към какъв тип сделка се стреми кабинетът на Мей. 
Подкрепи Economic.bg