Кои са храните с ГМО съставки
У нас досега са регистрирани само два случая на неразрешени съставки

В България ГМО съставки се откриват най-често в соеви и царевични продукти. Всички видове са разрешени в рамките на ЕС и в допустимото количество.
Изключение правят два случая. Единият са детски храни, в които изобщо е забранено да бъдат влагани ГМО съставки, а другият е соево зърно, внос от Украйна.
При случая с детските храни става въпрос за адаптирано мляко, което е спряно и унищожено. Било е внос от Германия, обяви Камен Николов от Агенцията по безопасност на храните в рубриката "Чети етикета" по бТВ.
По случая със соята от Украйна с 1000 лева глоба е наказан производителят. „Така е по стария закон, новият закон предвижда 10-кратно увеличение на санкцията”, уточни Николов.
Ивайло Попов от Екологично сдружение "За Земята” изтъкна, че Агенцията по безопасност на храните до 2013 г. не е откривала ГМО, такива са открити през 2014 и 2015 г.
Какво е ГМО?
Генетично модифициран организъм е организъм, чийто гени са умишлено променени от човека.
Модификациите, който най-често се използват, са 3 групи:
- промяна на активността на естествените гени;
- към организма се добавят допълнително копия на негови гени;
- към организма се въвеждат гени от друг вид - това е най-отхвърленият вид модификация!
В част от колбасите, шоколадите и десертите се влага соя или соев лецитин, който може да има остатъци от ГМО. Царевицата за пуканки също може да е модифицирана . В нередки случаи тя е внос именно от САЩ, където ГМО пазарът е много по-отворен. В готовите храни обаче замърсяванията се хващат много по-трудно, казват от лабораторията на Столичната здравна инспекция.