Златни пясъци и Приморско с нови пречиствателни станции

Чистите води привличат чуждестранните туристи по Черноморието ни

Златни пясъци и Приморско с нови пречиствателни станции
4517 ~ 1 мин. четене

Два от най-популярните ни черноморски курорти – Златни пясъци и Приморско ще имат нови пречиствателни станции. Проектът за съоръжението в Златни пясъци вече е готов и скоро ще стартират дейностите по изграждането му.

Това съобщи пред БНТ министърът на околната среда и водите в оставка Ивелина Василева.

Тя прогнозира, че много скоро повечето курорти по българското Черноморие ще имат пречиствателни станции и отпадните води вече няма да се изхвърлят директно в морето.

По-чистите води са сред основните причини за ръста на чуждестранните туристи, посетили морските ни курорти през летния сезон. Страната ни бе отличена и като най-предпочитана туристическа дестинация от руските семейства.

Огромният брой хотели, построени между 2005 и 2008 г., е довел до трайно замърсяване на българското крайбрежие. Много от тях са строени без никакъв план какво ще се случва с отходните води.

„След изграждането на пречиствателна станция в Златни пясъци и Приморско започва и подготовката за колектор между Равадиново и Созопол. Трябват ни още пари за подобно съоръжение в Ахелой“, посочи министърът в оставка.

Скоро ще започне изграждането на водния цикъл на Асеновград и Добрич. Над 1.3 млрд. лв. средства от еврофондовете ще бъдат разпределени за подобни проекти. Бенефициенти по тях ще бъдат ВиК дружествата, които ще работят в тясно сътрудничество с общините.

Василева определи бюджета за следващата година като консервативен и изрази очакване да бъде приет от парламента. Като основен приоритет на следващото правителството тя определи съдебната реформа.

Подкрепи Economic.bg