ЕС: Носете маски в самолета, спазвайте дистанция и си мийте ръцете

Европейските регулаторни органи изготвиха нови насоки за безопасно пътуване

ЕС: Носете маски в самолета, спазвайте дистанция и си мийте ръцете

Снимка: БТА

1392 ~ 2 мин. четене

Носете маски, мийте често ръцете си и се уверете, че спазвате достатъчно голяма дистанция с останалите пътници. Това са част от новите насоки на регулаторните органи на Европейският съюз (ЕС) за безопасно пътуване по време на COVID-19. „Както авиокомпаниите, така и самите летища ще трябва да внесат много промени в начина си на работа, за да се осигури безопасност на пътниците“, се казва в съобщение на европейските регулаторни органи", цитирано от Bloomberg.

Европейската агенция за авиационна безопасност съвместно с Европейския съюз и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, изготвиха правила и насоки за безопасен рестарт на авиационния трафик, който беше почти напълно спрял заради пандемията от коронавируса. Изготвеният протокол предлага конкретни насоки какво да правят пътниците, когато се качват на борда на самолета, когато слизат от него, както и когато просто се движат на летището, съобщи Патрик Ки, изпълнителен директор на  Европейската агенция за авиационна безопасност (ЕАSA).

„Това е началото, а не краят на един процес, който да направи въздушното пътуване възможно най-безопасно от гледна точка на здравето, в допълнение към техническата безопасност, която досега беше основен фокус на EASA“, казва Ки в изявлението си.

Хората, които имат симптоми на новата зараза или са били в контакт със заразени хора, трябва да се въздържат от пътуване, казват регулаторните органи. Освен това според новите указания авиокомпаниите трябва да осигурят необходимата дистанция в кабините на самолетите, „доколкото това е възможно“.

„Съвместната работа между операторите на летищата, авиокомпаниите и националните авиационни власти, ще намали риска от предаване на заразата както между пътниците, така и между самия персонал“, добави Андреа Амон, директор на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

Коментари: 0