Петролът поскъпна до най-високото си ниво от март

Пазарите очакват недостиг на петрол през втората половина от годината

Петролът поскъпна до най-високото си ниво от март

Снимка: БТА

1440 ~ 2 мин. четене

Цените на петрола се повишиха в четвъртък до най-високите си стойности от март насам благодарение на намаляването на американските петролни запаси и свиването на производството на основните страни производители на „черно злато“, предава Reuters. Всичко това помага за облекчаване на опасенията от пренасищането на доставките, компенсирайки опасенията от икономически спад заради пандемията Covid-19.

Към 10:50 ч. българско време европейският петрол от сорт Брент поскъпна с 1.48% до 36.30 долара за барел за втори пореден ден, а американския суров петрол WTI - с 2.00% до 34.16 долара за барел за седма поредна сесия. Цените и на двата сорта петрол са най-високите им от 11 март насам.

Американските сурови запаси отбелязаха понижение с 5 млн. барела миналата седмица срещу очакванията в анкетата на Reuters за увеличение с 1.2 млн. барела, показаха данните на Американската агенция за енергийна информация. Запасите в центъра за съхранение на петрол в Къшинг, Оклахома се понижиха с 5.6 млн. барела.

„Докато признаците за намаляване на напрежението върху местата за съхраняване на петрол са налице, това ще бъде положително за цените. Последният доклад показва, че спадът на запасите се дължи повече на факторите на предлагане, отколкото на нарастващото търсене на петролни продукти“, казва Capital Economics в бележка, публикувана в сряда.

Цените на петрола вървят с много малки изключения само нагоре в последните седмици благодарение на съкращаването на добива на суровината с 10% от глобалното производство (до 9.7 млн. барела на ден) от страните от ОПЕК+.

ОПЕК е окуражена от ръста на цените и се придържа стриктно към обещанията за намаляване на продукцията“, заяви генералният секретар на групата.

„Намаляването на доставките от страните от ОПЕК+ се спазва, а търсенето на петрол в Северна Азия, особено в Китай се възстановява, като това показва, че нещата се движат в правилната посока по отношение поддържане цените на петрола“, заявява Виктор Шум, вицепрезидент на енергийното консултиране в IHS Markit.

„Ако няма втора или трета вълна на вируса и членовете на ОПЕК+ продължат със съкращенията в добива, очакваме постепенното възстановяване да продължи и във втората половина на годината“, допълни той.

Пазарите на физическата суровина сигнализират за бърза промяна от огромното свръхпредлагане в разгара на ограничителните мерки срещу коронавируса до очакван недостиг в предлагането през втората половина от годината.

Все пак притесненията относно трайното икономическо въздействие на пандемията, особено в САЩ - най-големият потребител на петрол в света - оказват натиск върху цените надолу. В сряда членовете на Фед повториха обета си да предприемат всички необходими стъпки за засилване на най-голямата икономика в света.

Коментари: 0