БАСКОМ: Промените в ДДС правят „белия“ бизнес заложник на „сивия“

Според IT бранша, политическата мярка ще удари прозрачните и работещи сектори

БАСКОМ: Промените в ДДС правят „белия“ бизнес заложник на „сивия“

Снимка: Unsplash

2000 ~ 2 мин. четене
Намаляването на ДДС на 9% за заведенията и за книгите е опасен прецедент без гарантирани ползи за крайния потребител, който ще удари работещите и прозрачни сектори. За това алармира Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), която също така настоява, че е крайно време държавата да обърне внимание и на браншовете, които всъщност ще издърпат българската икономика напред. 

Вчера Министерство на финансите предупреди, че за да се компенсират загубите в бюджета от политическата мярка, подета от премиера Бойко Борисов, може да се очаква повишаване на косвения данък до 24% или вдигане на корпоративния данък до 17-18%. 

„Изразяваме категорично несъгласие с увеличаване на данъчната и административна тежест върху софтуерния бизнес, както и върху всички други работещи и прозрачни сектори на икономиката. Недопустимо е те да платят цената на мерките за справяне с кризата, причинена от COVID-19“, пишат от БАСКОМ в свое изявление. 

От софтуерния бранш определят като „стихийни“ и „недомислени“ предложенията за намаляване на ДДС на най-пострадалите сектори. Според БАСКОМ няма оценка на въздействието им и на практика те превръщат „почтения бизнес в заложник на сивата икономика, нарушават принципа на равнопоставеност, влошават бизнес климата в страната и излъчват негативен сигнал към чуждестранните инвеститори и партньори“.

Двигател на бъдещето 

По данни от 2019 г. софтуерната индустрия осигурява над 3% от БВП на страната и допринася за развитието на икономиката с над 4 млрд. лв годишен приход, припомнят от БАСКОМ. 

Подчертавайки и солидарността на сектора, който реши да предостави за свободно ползване свои продукти и услуги по време на извънредното положение, БАСКОМ обръща внимание и на позитивните промени вследствие на епидемията. Става дума нарастващото доверие в иновациите и научните достижения, но за това, че се форсира дигитализацията в образованието, здравеопазването, администрацията, търговията, събитийния и културен мениджмънт.

На този фон IT браншът не остава незасегнат от икономическата криза. Всички софтуерни продуктови компании или такива в сферата на услугите, които обслужват дигитализацията на най-засегнатите сектори, също търпят големи загуби. Това заплашва да прекъсне растежа на сектора, българската икономика да загуби стабилен и предвидим  финансов ресурс, а страната ни да се лиши от имиджа на качествена софтуерна дестинация.

В тази връзка БАСКОМ настоява за:

  • Незабавен отказ от избирателно намаляване на ДДС като социална мярка и недопускане на увеличаване на други преки и косвени данъци за работещите бизнеси 
  • Софтуерната индустрия да се третира като стратегически важен отрасъл за икономиката на България и да се изработят мерки за запазване на растежа в сектора 
  • Да се приоритизират политиките, свързани с дигиталната трансформация на икономиката, тъй като това ще помогне на икономиката да премине по-безболезнено през периода на кризата и ще осигури конкурентоспособността й в бъдеще
  • Да се преосмисли политиката по намаляване на държавния прием за учебната 2020/2021 г. и увеличаване на семестриалните таксите за студенти в специалности, свързани с информатика, информационни технологии, компютърни науки и софтуерно инженерство. При огромната липса на кадри в сектора и в условията на кризисна ситуация подобно решение е в сериозен ущърб на бранша и ще има негативни последствия за години напред.

Коментари: 0