Задава се втора вълна на съкращения в САЩ

Според анализаторите подновяването на бизнес процесите няма да спре антирекордите на пазара на труда

Задава се втора вълна на съкращения в САЩ

Ню Йорк, САЩ

Снимка: Unsplash

1376 ~ 2 мин. четене

Облекчаването на противоепидемичните мерки в Съединените щати няма да окаже подкрепата, от която се нуждае отслабналата икономика. Според анализаторите пазарът на труда ще бъде ударен повторно, като през настоящия месец се очаква скок на съкращенията, пише Reuters.

Блокирането на икономиката доведе до най-големите антирекорди за безработицата от Голямата депресия насам и оказа натиск върху стопанството. Докладът за исковете за безработица за изминалата седмица ще даде само бегли сведения за състоянието на бизнеса след подновяването на работния процес и до колко ефективни са били стимулите на правителството за запазване на работните места.

„Бюрата по труда нямат достатъчно капацитет да обработват толкова много искове. Получава се забавяне и не се дава точна представа за размера на щетите, причинени от COVID-19“, казва Стив Блиц, главен икономист за TS Lombard в Ню Йорк. „Наблюдаваме, че дори фирми, които не бяха силно засегнати от здравната криза, съкращават голяма част от служителите си“, добави експертът.

По първоначална информация исканията за обезщетения за безработица през седмицата, приключила на 16 май, са 2.4 милиона. Тези данни обаче ще бъдат силно коригирани. Щатът Кънектикът заяви, че е допуснал грешка в отчитането на безработните, а най-вероятно не само той, защото подадената статистика показва значително по-ниски показатели от досегашните. За периода 2-9 май молбите за обезщетения за безработица са били 2.981 милиона.

След рекорда от 6.867 млн. заявления за последната седмица от март изглежда, че съкращенията намаляват. Икономистите отдават това на големия брой самоосигуряващи се, чиито молби се обработват от държавата и не попадат в официалните статистики.

Молбите за обезщетения за безработица ще увеличат общия брой на заявленията подадени от 21 март до около 38.9 милиона. В това число не се включват всички кандидатствали за държавна помощ, защото не отговарят на изискванията на бюрата по труда, като техническите затруднения също пречат на точното отразяване колко са загубили работата си. Възможно е статистиката да включва и хора, които вече са си намерили работа.

Икономиката загуби рекордните 20.5 млн. работни места през април. Въпреки това част от анализаторите се надяват на подобрение, защото все по-малко хора искат обезщетение, понеже е изминала седмица, през която не са успели да си намерят работа.

„Тези исканията в края на седмицата, ни дават ранен признак, че работодателите връщат служители си, защото работният процес е подновен“, казва Сам Булард, старши икономист от Wells Fargo Securities в Шарлът, Северна Каролина.

Молбите за седмица без работна позиция са нараснали с 456 000 до рекордните 22.833 млн. за периода 27 април – 2 май. Очаква се те да нараснат до 24.765 млн. през седмицата, след публикуването на данните за първата седмица от май, според проучване на Reuters.

Коментари: 0