„Български Booking“ стартира от 1 юни

Обектите, регистрирани в платформата „Преоткрий България“ ще трябва да предлагат храна родна продукция

„Български Booking“ стартира от 1 юни

Снимка: МС

19366 ~ 2 мин. четене

Онлайн платформа за директни резервации „Преоткрий България“ ще заработи от 1 юни. Всички хотели и ресторанти, които решат да предлагат услугите си чрез платформата, ще трябва да предлагат храна само от български земеделски производители. Това стана ясно по време на извънреден брифинг в Министерския съвет.

„В системата всички хотели и ресторанти ще могат да публикуват офертите си за потребители в България за лятна ваканция: стая, нощувки, резервации за ресторанти. Тя ще стартира заедно с началото и на туристическия сезон тази година. Идеята е да се насърчи вътрешния туризъм в тази ситуация“, обясни Филип Анастаси от „Метро България“.

„Целта е да направим сигурен продукт за българския потребител на услуга, както и за чужденците впоследствие. Ние трябва да представим пакета така на нашите клиенти, които изберат платформата, резервирайки нощувка и вечеря, да избират да отидат на сигурно място от гледна точка на чистота, хигиена, гарантиране на социалната дистанция. Втора точка от тази програма е да върнем българските храни в менютата на ресторантите, задължително условие се явява за хотели и ресторанти да предлагат български храни и ястия, произведени от продукти, предоставени от български предприятия и фермери, включително малки фермери“, обясни Георги Гърневски от „Метро България“.

Министърът на туризма Николина Ангелкова също взе участие в брифинга и обяви, че се планира платформата да стартира на 1 юни, но не може да каже дотогава колко хотели ще се включат в нея. Участието в платформата е безплатно, обясниха много кратно по време на брифинга.

От информацията, изнесена по време на брифинга в Министерския съвет, стана ясно, че въпросната резервационна система ще е държавна и е продължение на инициативата в социалните мрежи на Министерството на туризма "Преоткрий България".  По-късно през деня Economic.bg се свърза за "Метро България", които са създали платформата. Те обясниха, че резервационната система е изцяло частна . А объркването е дошло, от факта, че инициативаната на туристическото министерство носи същото име. "Правителството подкрепя платформата, но тя е инициатива изцяло на частния сектор", обясниха от "Метро България".

„Министерство на земеделието приветства платформата „Преоткрий България“. Гарантираме, че в България има достатъчно качествена продукция, за да задоволи българската продукция за наши и чужди туристи. Ние поемаме ангажимент и за контрол на този доброволен стандарт, който избере да почива през платформата „Преоткрий България“ Надявам се и хотелиерите да намерят възможността чрез тази платформа да успеем да върнем българските туристи“, каза министърът на земеделието Десислава Танева.

Туристите ще могат да видят на платформата храните, които се предлагат в съответния хотел или ресторант от кои вериги идват, от кои региони, както и по какъв стандарт са произведени. Освен това ще има информация и за това какви хигиенни изисквания има в хотели, както и какви мерки са предприети, за да не се разпространява заразата от коронавируса.

Текстът е редактиран след получена допълнителна информация.

Подкрепи Economic.bg