ЕС одобри списъка с реформи на Гърция

Планираните от правителството на радикалната гръцка левица мерки са насочени към борба с корупцията и данъчните измами

ЕС одобри списъка с реформи на Гърция
160 ~ 1 мин. четене
Автор: Ивайла Раденкова

На път е да се удължи програмата за финансово подпомагане на Гърция с още четири месеца, след като днес основните кредитори одобриха представения от гръцкото правителство списък с реформи. Решението ще влезе в сила, след като бъде одобрено от всички страни в еврозоната. Във вторник списъкът беше одобрен и от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.

След това решение, страните, използващи общата валута, могат да преминат към националните процедури, с които удължаването на кредитната програма за Гърция с четири месеца, ще влезе в сила. За тази цел на четири държави в еврозоната ще им е нужна парламентарна рафтификация.

Подкрепата на планираните планираните от правителството на радикалната гръцка левица мерки за борба с корупцията, данъчните измами  и подобряването на националните статистически процедури, не идва без условия. От Гърция се очаква да доразвие и задълбочи набелязаните точки от документа за подобряването на икономическата и финансова ситуация.

Днес ще бъде напомнено, че не може да бъде осъществено отстъпление от фискалните цели, нито да се предприемат едностранни действия, които биха изложили страната на риск. До края на април ще бъде направена нова, по-задълбочена оценка как властите в Гърция прилагат плана за реформи и дали дой дава нужния резултат.Подкрепи Economic.bg