ЕС ще публикува черен списък на държавите, определяни като \"данъчен рай\"

Това ще са страни, отказали да сътрудничат в борбата с укриването на данъци

ЕС ще публикува черен списък на държавите, определяни като \

Европейската комисия възнамерява да публикува първия черен списък на страни, които отказват да си сътрудничат в борбата с укриването на данъци през 2017 година. Това съобщи европейският комисар по икономически и финансови въпроси Пиер Московиси.

"Централната точка на стратегията за подобряване на международната данъчна ефективност е създаването на общ списък на страни, които ще включват държавите, отказали да сътрудничат в борбата с укриването на данъци. Ще се създаде общоевропейски черен списък на страните, които се определят за "данъчен рай ".

В момента тече процес на изготвяне на такъв списък, съставяйки го с държавите-членки, които по принцип подкрепят проекта. Първият подобен списък ще бъде готов през 2017 г. и това ще бъде много важна стъпка в подобряването на данъчното облагане ", каза Московиси.

Московиси също посочи важността на въвеждането на "трансгранично наблюдение на движението на капитали." "Прозрачността на финансовите транзакции е от съществено значение за ефективното функциониране на данъчните структури," заяви европейският комисар.

Той каза още, че в Европейският съюз "ще окаже пълна подкрепа на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, които възнамеряват да се борят с укриването на данъци."

Коментари: 0