ЕС ще се бори светът да спре да тества козметика върху животни

Въпреки това около 80% от страните по света все още разрешават изпитванията върху животни и пускането на пазара на тези продукти

ЕС ще се бори светът да спре да тества козметика върху животни
728 ~ 2 мин. четене

Европейският съюз трябва да започне дипломатическа инициатива за световна забрана на тестването на козметични продукти върху животни. За това настояха днес депутатите от Европейския парламент.

За да работят за световна забрана както на тестването на козметични продукти върху животни, така и на търговията с козметични съставки, изпитвани върху животни, евродепутатите призовават лидерите на ЕС да използват своите дипломатически мрежи, за да създадат коалиция и да пристъпят към сключване на международна конвенция в рамките на ООН. Забраната трябва да влезе в сила преди 2023 г.

За целта те приеха необвързващата резолюция с 620 гласа „за“ срещу 14 „против“ и 18 въздържали се.

В рамките на ЕС от 2013 г. е забранена продажбата на козметични продукти, които са били тествани върху животни. Това обаче не е попречило на индустрията в ЕС да се развие и да осигури около два милиона работни места.

Въпреки това около 80% от страните по света все още разрешават изпитванията върху животни и пускането на пазара на тези продукти. Евродепутатите отбелязват, че съществуват недостатъци и в системата на ЕС, тъй като някои козметични продукти се тестват върху животни извън ЕС, след което се изпитват повторно в ЕС чрез използването на алтернативни методи и се пускат на европейския пазар.

Те също така отбелязват, че по-голямата част от съставките в козметични продукти се използват и в много други потребителски и промишлени продукти, например лекарства, перилни препарати и други химикали, както и храни, и следователно може да са тествани върху животни по различни закони.

Сериозен проблем остава и липсата на надеждна информация за козметични продукти, изпитвани върху животни и след това внесени в блока. ЕС трябва да се увери, че нито един продукт, предлаган на европейския пазар, не е бил тестван върху животни в трета държава, допълниха депутатите.

Евродепутатите настояват забраната да не бъде отслабена от никакви текущи търговски преговори, нито от правилата на Световната търговска организация.

Коментари: 0