ЕС трябва да гледа на Тръмп \"сериозно и тихо\"

Външните министри на съюза обсъждат сътрудничеството си с новата администрация на САЩ

ЕС трябва да гледа на Тръмп \
224 ~ 2 мин. четене

Европа трябва да погледне на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп „много сериозно и тихо” докато изгражда своята администрация и политики.  Това заяви финансовият министър на Люксембург Пиер Граменя в интервю за Bloomberg. Според него новият президент е направил много обещания в кампанията си, но от деня на избирането си насам думите и идеите му вече се произнасят по по-спокоен начин.

"Люксембург и всички европейски страни са готови да работят с новия президент", каза Граменя и допълни, че Тръмп е заявил готовност да си сътрудничи с всички страни. "Европа е най-близкият бизнес партньор на Съединените щати  и не съм притеснен за това. Ние трябва да продължим да работим заедно", заяви финансовият министър. 

Външните министри на Европейския съюз обсъждат на среща сътрудничеството си с новата администрация на САЩ, въпреки че не е в дневния ред. Съветът по външни работи обсъжда още отношенията с Турция и Източното партньорство.

На влизане в заседанието на външните министри от ЕС ръководителят на британската дипломация Борис Джонсън също призова да не се осъждат предварително новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп и неговата администрация. По думите на ексцентричния британски политик е важно да разглеждаме това като възможност за развитието на отношенията между европейския континент и САЩ.  "Доналд Тръмп е човек, който успява да постига сделки. Смятам че това може да е добро за Британия, но може да е добро и за Европа", заяви Джонсън.

Вече са известни и първите две назначения в администрацията на новия президент на САЩ - Стивън Банън за главен стратег и на Райнс Прибъс за началник на Канцеларията на Белия дом. По време на своята кампания Тръмп се закани да премахне корупцията и връзкарството в администрацията като попълни екипа си с кабинета си с утвърдени личности от Републиканската партия.  

Подкрепи Economic.bg