ЕСМ одобри 1 млрд. евро за Гърция

Плащането е последната част от пакета

ЕСМ одобри 1 млрд. евро за Гърция

Европейският стабилизационен механизъм дава на Гърция нови 1 млрд. евро като трета спасителна програма за страната, съобщиха от Люксембург.

 Преди дни гръцкото правителство се споразумя с международните кредитори за нов пакет от реформи, който да  бъде внесен в парламента. Бордът на директорите на ЕМС одобри разпределението на следващия транш в размер на 1 млрд. евро. Тези средства предстои да бъдат предоставени на гръцкото правителство след втория набор от макрофинансови мерки. 

Средствата ще бъдат използвани за обслужване на дълга и допълнително финансиране на проекти, изпълнявани по линия на структурните фондове от ЕС. С това ЕСМ приключва предоставянето на пакет от 16 млрд. евро, за който беше взето решение през август тази година. 

Предстоящото одобрено днес плащане е третата и последна част от този пакет. През август механизмът предостави на Гърция 5,4 млрд. евро за рекапитализация на банките. Общият обем на третата програма за помощ за Гърция, приета в средата на август е 86 милиарда евро./ТАСС

Сред въпросите, които създадоха противоречия в преговорите в последствие разногласията са били преодолени. Отстранени са и различията за това как да се действа с лошите кредити на гръцки банки в размер на над 56 млрд. евро.

Коментари: 0