Ето ги новите 50 евро с по-голяма защита

Те ще са в обращение от април 2017 г.

Ето ги новите 50 евро с по-голяма защита

Снимка: ЕЦБ

Европейската централна банка представи новата банкнота от 50 евро, с повече защити. Оранжевата купюра има защити като тайно "прозорче" в лявата си част. Когато се държи срещу светлина, тя разкрива портрета на Европа от гръцката митология.

Дизайнът на банкнотата включва елементи, които "изчезват", когато се гледат под инфрачервена и ултравиолетова светлина. Целта е да се гарантира по-висока сигурност от фалшифициране.

На лицевата страна на банкнотата има и светещ номер с променящ се цвят при накланяне - от изумрудено зелено до тъмно синьо, съобщава Си Ен Ен.


50-те евро са най-употребяваната банкнота, като съставлява 45% от циркулиращите купюри. Според ЕЦБ броят на банкнотите от 50 евро в обращение е повече от тези на 5, 10 и 20 евро общо.

Банкнотата с нов дизайн е част от новата серия Европа, втората в Еврозоната. По-малките номинали вече бяха представени и пуснати в обращение.

На лицевата страна на купюрите от серията са изобразени прозорци и витражи от различни архитектурни стилове, а на гърба - мостове.

Еврото се ползва от 338 милиона души в 19 държави. 

Новата банкнота влиза в обращение от 4 април 2017 г.

Коментари: 0