9200 евро глоба за носене на бурка в Швейцария

Кантонът Тичино забрани носенето им на публични места, както и зад волана на колите

9200 евро глоба за носене на бурка в Швейцария
4025 ~ 1 мин. четене

Швейцарският регион Тичино предприе крайна мярка с цел да ограничи носенето на бурка на публично място. Ако служител на реда ви види там с т.н. хиджаб, който закрива напълно лицето ви, той моментално ще ви глоби с 9200 евро. Италианско говорещият кантон забрани бурките в магазини, ресторанти, публични сгради както и зад волана на колите. 

Няма да бъдат правени изключения за туристи, но са разрешени маските и каските. Почти 2/3 от населението на кантона гласува за забраната на бурките преди 2 години на специален референдум. Той е част от пряката демокрация в страната, която позволява референдум по всеки въпрос, стига да се съберат определен брой подписи.

Според организаторите на референдума той е пряко послание към ислямистите, които вече са емигрирали в кантона, а и в останалите части на Швейцария. „Тези, които искат да се интегрират, са добре дошли”, казаха инициаторите на подписката. „Но тези, които не зачитат нашите ценности и искат да си изградят паралелно общество, базирано на религиозни закони, не са добре дошли при нас”, добавиха те.

Във Франция, Белгия и Холандия също са забранени фереджетата. И макар европейските власти да скочиха срещу забраната, местните съдилища не се трогнаха ни най-малко. Забраната на бурки в цяла Швейцария обаче беше отхвърлена от парламента през 2012 г. Пет кантона също отхвърлиха подобна забрана. В страната има около 40 хил. жители, които изповядат исляма. Те представляват 5% от населението.

Подкрепи Economic.bg