„Евроинс“ придоби беларуското застрахователно дружество на ЕRGO

Преди две години ЕИГ придоби от германската група и специализираната в застраховки при пътуване украинска компания ERV

„Евроинс“ придоби беларуското застрахователно дружество на ЕRGO

Снимка: Евроинс/Facebook

944 ~ 2 мин. четене

Българската застрахователна компания „Евроинс Иншурънс Груп“ АД (ЕИГ) е финализирала сделката по придобиване на ЕRGO Беларус, след като получи одобрение от регулаторните органи в страната. Белоруското дружество е дъщерно на германската ЕRGO, една от водещите застрахователни групи в Европа, която от своя страна e собственост на Мunich Re, един от лидерите в световното презастраховане.

През миналата година българската застрахователна група се договори да придобие дружествата на ЕRGO в Беларус, Чехия и Румъния. Сделките за застрахователите на германската група в Чехия и Румъния чакат одобрение от местните регулаторни органи.

Беларус е четвъртата държава в региона на бившите съветски републики, в която ЕИГ, дъщерна на „Еврохолд България“, започва дейност, а сделката за дъщерното дружество на ERGO в страната e петото придобиване, което българската група реализира на тези пазари. ЕИГ вече развива бизнес в Украйна, Русия и Грузия, където през изминалите години закупи общо четири компании. С новопридобитата ЕRGO Беларус пазарите в региона се очаква да формират 15% от общите приходи на българския застраховател и 20% от нетния финансов резултат на цялата група.

„Сделката в Беларус е част от стратегията ни за все по-активно присъствие в страните от бившия СССР, чиито застрахователни пазари все още са в начален етап на развитие, но с голям потенциал за растеж. С придобиването на ЕRGO Беларус надграждаме партньорството ни с германската група и диверсифицираме допълнително продуктовия портфейл на групата. Ще съхраним фокуса на новопридобитата компания върху здравословния ръст на бизнеса, увеличаването на рентабилността и подобряването на качеството на обслужване на клиентите“, коментира Георги Марков, зам.-изпълнителен директор на ЕИГ. Той добави, че продължават да си партнират с ЕRGO за останалите сделки.

Преди две години ЕИГ придоби от германската група и специализираната в застраховки при пътуване украинска компания ERV. Споразумението още тогава предвиждаше бъдещо сътрудничество между двете страни по сделката, в това число трансфер на ноу-хау и възможност българската група да продава застраховки за пътувания с бранда на ERV в Украйна и други държави, в които оперира.

С новата сделка ЕИГ ще развива дейност в общо единайсет европейски страни, в това число чрез свои дъщерни дружества в седем от тях - България, Румъния, Северна Македония, Русия, Украйна, Грузия и Беларус.

Коментари: 0