UBS очаква златото да стигне $1800 за тройунция

COVID-19 тласка цената на благородния метал нагоре

UBS очаква златото да стигне $1800 за тройунция

Снимка: Pixels

1804 ~ 2 мин. четене

Цената на златото върви към нов рекорд, тласкана от несигурността на пазарите и притесненията на инвеститорите заради натиска на коронавирусната пандемия върху световната икономика. Това коментира Джони Тевес, стратег за благородните метали в инвестиционната швейцарска банка UBS, пише CNBC.

„Златото има много голям потенциал да мине 1800 долара за тройунция“, коментира Тевес. От UBS очакват в близко бъдеще цена на благородния метал да достигне 1790 долара за тройунция. „Причината за това покачване е, че инвеститорският интерес продължава да расте в тази среда на несигурност и отрицателни реални проценти", добави експертът.

Към 10:19 ч. българско време цената на златото поскъпна с 0.92% до 1716.70 долара за тройунция.

Световният златен съвет (WGC) публикува своя доклад за тенденциите в търсенето на благородния метал за първото тримесечие на 2020 г. В него се подчертава, че пандемията от коронавируса е единственият голям фактор, влияещ върху търсенето.

„Тъй като мащабът на COVID-19 и неговото икономическо въздействие стават все по-забележими, инвеститорите търсят спасение в активите убежища“, пише в доклада. „Борсово търгувани фондове (ETFs) отчетоха най-високия паричен приток за едно тримесечие за последните четири години заради глобалната несигурност и нестабилността на финансовите пазари“, добавят експертите в анализа.

Тевес споделя мнението на WGC, като според него това движението е било предизвикано от набиране на инвеститорски интерес, особено от институциите. „Златото става привлекателно в тази среда, където несигурността е много голяма, очаква се растежът да отслабне, а в същото време наблюдаваме отрицателни реални проценти, които правят златото подходящо за диверсификация на портфейла“, добави представителят на швейцарската банка.

Междувременно анализаторът Дейвид Ленъкс от компанията Fat Prophets в Сидни твърди, че причината за увеличаващия се интерес са действията на правителствата и централните банки. „Големите държавни разходи за стимулиране на икономиките, ударени от Covid-19, предизвикаха опасения относно дълговете, които ще трябва да се изплащат, след като пандемията отмине“, коментира Ленъкс.

Той добави също, че валутите се понижават в резултат на спада в  курсовете на централните банки, целящ подкрепа за икономиката. „След края на здравната криза никой няма да инвестира във фиатните пари (необезпечени с реални активи - бел. ред.) на правителствата“, сподели експертът.

Коментари: 0