Европейците масово се отказват от почивките си

Много от тях не планират пътувания през цялата 2021 г.

Европейците масово се отказват от почивките си

Снимка: Pixabay

1228 ~ 1 мин. четене

С истерията и изолацията заради COVID-19 в цяла Европа настроенията на европейците за пътуване отслабват. Това се посочва в последния месечен доклад на Европейската комисия по туризъм „Мониторинг на настроенията във вътрешния туризъм в Европа - част 3“.

49% от анкетираните посочват, че по принцип биха искали да пътуват през първата половина на 2021 г., но несигурността относно точния график на пътуванията им нараства. И само 17% от анкетираните европейци планират да пътуват преди края на януари 2021 г.

Делът на гражданите на ЕС, които планират да заминат на почивка през следващите шест месеца, е спаднал от 54% през октомври на 49% през ноември , но почти никой не може да посочи повече или по-малко точни дати на пътуването.

Ситуацията е още по-лоша с тези, които „гласуваха“ за елемента „Не планираме пътувания през 2021 г.“ - днес вече има 18% от тях.

През зимния сезон обаче само 1 от 5 европейци възнамеряват да отидат „някъде в планината“. Това е с 21% по-малко, отколкото месец по-рано.

Основната причина за отказ на традиционния отпуск са карантинните мерки, заявиха 15% от анкетираните.

Това е последвано от страха да не се разболеете в курорта (13%) и общото нарастване на броя на случаите на COVID-19 (13%).

Въздушното пътуване и общественият транспорт все още се считат за най-малко сигурните части на пътуването, според 19% и 14% от анкетираните, съответно.

Подкрепи Economic.bg