Европейски градове са заплашени от нови атентати

Те се очакват в дните между Коледа и Нова година

Европейски градове са заплашени от нови атентати

Неназована „приятелска“ разузнавателна служба е предупредила няколко града в Европа за възможни терористични атаки. Новината съобщи CNN, позовавайки се на изявление на полицията във Виена.

Атаките ще включват взривове и въоръжени нападения и се очакват в периода между Коледа и Нова година. Застрашените градове засега не се споменават.

Предупреждението включва имената на няколко потенциални извършители, които виенската полиция е  разпитвала, но не е успяла да се добере до по-конкретни сведения.

„Това указание предвижда по-високо от настоящото ниво на опасност”, заявява служител от полицията във Виена.

В отговор на предупреждението полицията във Виена и други градове в Европа повишиха мерките за сигурност и наблюдение на обществени места, особено при провеждането на важни събития и в зоните с повишен трафик. В полицейското съобщение се казва, че сред предупредителните мерки се включват и цялостни проверки, подготовка за бърза реакция в извънредни ситуации и повишена бдителност към подозрителни куфари и чанти.

Френската национална полиция е отказала да коментира предупреждението, но е заявила, че повече от 48 хил. полицаи са ангажирани със сигурността на чувствителни към тероризъм места от 19 декември до 4 януари, а 2000 нови полицаи ще бъдат наети през следващия месец.

Правителственият говорител по въпросите на тероризма в Белгия също е отказал да коментира предупрежденията. 

Коментари: 0