Европейските пазари отвориха с нови печалби

Общоевропейският Stoxx 600 се покачи с 1.1% в началото на търговията

Европейските пазари отвориха с нови печалби

Снимка: БТА

540 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Европейските пазари отвориха в зелената територия, водени от обещанията за облекчаване на мерките, целящи ограничаването на пандемията от коронавируса. Възобновяването на работния процес ще успокои инвеститорите и ще окаже благоприятно влияние върху фондовите борси, пише CNBC.

Общоевропейският Stoxx 600 се покачи с 1.1% в началото на търговията, като индексът за пътувания и развлечения нарасна с 1.5%. Лондонският FTSE се увеличи с 33 пункта до 5 841, но към 10:28 българско време промени траекторията си и отчете загуби от -0.41%, германският DAX се покачи с 111 пункта, достигайки 10 675, френският CAC 40 нарасна с 46 пункта до 4 553, а италианският FTSE MIB се повиши с 316 пункта до 17 821.

Новите случаи на заразените с COVID-19 намаляват в Европа, давайки основание на някои старини от региона да премахнат част от обявените ограничения. Италия и Испания, които бяха най-тежко ударени от пандемията, вече имат подготвен план за действие. Испания разреши някои строителни и производствени обекти да отворят в понеделник, а Италия позволи на част от фирмите да се върнат към работния процес във вторник.

Междувременно Германия обмисля как постепенно да се възстанови от здравната криза. "Най-важното е да планираме всичко стъпка по стъпка, само така ще можем да се върнем към нормалния ритъм, който със сигурност няма да е точно такъв, какъвто си го спомняме“, сподели министърът на здравеопазването Йенс Спан.

Акциите в Азия скочиха след като данните за търговията на Китай  през изминалия месец станаха публични. Вносът и износът са спаднали на годишна база, но надминаха очакваното на анализаторите. Китайският износ намаля с 6.6% през март спрямо година по-рано, докато вносът се сви с 0.9%, според данни от Главната митническа администрация. За сравнение икономистите очакваха износът да отчете спад с 13.9%, а вносът - с 9.8%.

Подкрепи Economic.bg