Европейските пазари последваха срива на азиатските борси

Разпродажбите на азиатските пазари се пренасят с пълна сила и на Стария континент

Европейските пазари последваха срива на азиатските борси

Снимка: БГНЕС

272 ~ 2 мин. четене
Автор: Ивайла Раденкова

Разпродажбите на пазарите в Азия се пренасят с пълна сила върху европейските борси. Европейските акции поевтиняват рязко при старта на търговията за тази седмица, пише Bloomberg.

В съседката ни Гърция, водещият индекс ASE бележи спад от 3,66% до 612,05 пункта на фона на предизборната кампaния, която обхваща страната, след като миналата седмица премиерът  Алексис Ципрас подаде своята оставка.

Още в петък индексите на Wall Street  инкасираха големи загуби, които се разпространиха в азиатската търговия в понеделник. Така китайският борсов индекс  Shanghai Composite записа най-лошия си ден от 2007 г. насам.

Месец август се характертерира като най-динамичния за борсите от 25 г. насам. Индикациите са, че днесWall Seadrill и Tullow Oil поевтиняват с 5,5%.

Акциите на Fiat Chrysler и Renault са най-губещите сред автомобилните производители. Те поевтиняват с 3,6% и 4,2%. Спадът продължава и в технологичния сектор. На Стария континент United Internet и Dialog Semicon губят по 5,6% от пазарните си капитализации. Акциите на Lloyds Bank поевтиняват също – с 2% след новните, че правителството намалява дела си под 13%.

След масовите разпродажби на акции, фючърсите върху златото се търгуват при цена от 1 157,90 долара за тройунция, а еврото доближава 7-месечен връх спрямо долара при курс от близо 1,15 долара, след като поскъпва с 0,9% до 1,1483 долара за едно евро.


Междувременно цените на суровините се сринаха до най-ниското си ниво от края на 90-те години, показва широро използваният индекс на Bloomberg. Той се състои от 22 основни търгувани суровини и напоследък бавно се понижаваше, но хаосът на азиатските пазари го засегна особено силно.

Цените на суровините, които достигнаха връх след края на кризата през 2011 г., сега отново се върнаха на ниските нива от 1999 г., преди да започне бумът през 2000 г.

Има добра, и лоша новина, обясняващи пазарната волатилност в последния месец. Една от главните причини е рязкото увеличаване в предлагането на петрол. Най-големите производители положиха сериозни усилия, за да забавят настъплението на американското производство на петрол, като увеличава количеството, за сметка на цената. Това е добрата новина (разбира се, ако не притежавате нефтени платформи).

Причина за лошата новина е спадът в търсенето и намаляващите очаквания за бъдещо търсене, особено от Китай. Това също ще намали цените, тъй като износителите очакват по-малко купувачи за своите продукти.

Подкрепи Economic.bg