Европейските пазари са напът към най-лошия ден в историята си

Индексите се сринаха с 10%, акциите на някои компании - с над 20%

Европейските пазари са напът към най-лошия ден в историята си

Снимка: БТА

2909 ~ 1 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Европейските пазари са напът към най-лошия еднодневен спад в историята си, тъй като инвеститорите реагираха на решението на американския президента Доналд Тръмп да наложи ограничения за пътуване до САЩ от някои страни в Европа, а Европейската централна банка (ЕЦБ) не намали основния лихвен процент.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 9.74% към 16:40 ч българско време в следобедната търговия. Германският индекс DAX падна с 9.6%, а европейският Euro Stoxx 50 - с 10.07%. Британският индекс FTSE се срина с 9.32%.

Тръмп заяви в сряда, че САЩ ще спре всички пътувания от Европа за 30 дни, за да ограничи разпространението на коронавируса. Новите правила ще влязат в сила в петък. Мерките ще засегнат 26 европейски държави, които са част от безвизовото Шенгенско пространство. Великобритания и Ирландия са освободени от ограниченията.

Книжата на телекомуникационната корпорация Altice Europe поевтиняха с 24.4% по време на следобедната търговия в Европа, докато акциите на круизната компания Carnival спаднаха с 22.7%, след като дъщерната компания Princess Cruises спря операциите на 18 кораба за 2 месеца.

Акциите на британския кинооператор Cineworld паднаха с повече от 20% след като той предупреди в четвъртък, че може да наруши съществуващите си дългови договорености, ако въздействието на коронавируса през следващите няколко месеца достигне най-лошия сценарий.

Акциите на мултинационалната петролна компания Tullow Oil се сринаха с 18.5%, тъй като цената на петрола продължава да се понижава на фона на ценовата война между страните от ОПЕК и Русия.

Коментари: 0