Евтиното месо скъсява продължителността на живота
До този извод стигнали шотландски учени
Учени от шотландския град Глазгоу са открили, че консумацията на евтино червено месо, обработено и наблъскано с различни хранителни добавки, има пряко влияние върху продължителността на живот.
Социолозите отдавна са забелязали, че в Глазгоу членовете на заможните семейства живеят средно до 80 години, а хората, които живеят по-бедно – до 54 години. Досега причината за тези обстоятелства не са били ясни, но скорошните изследвания на учените от Института аз ракови изследвания към Университета в Глазгоу вдигат завесата над тази тайна, съобщава британският вестник The Independent, цитиран от focus-news.net.
Оказва се, че основната причина за това е, че бедните не могат да си позволят да купуват качествена храна. Евтиното, особено преработеното месо вреди на здравето на хората с по-малки материални възможности.
Изследването показва, че много хранителни добавки, използвани от производителите на евтини месни продукти, значително улесняват усвояемостта на фосфатите (вместо 60%, те биват усвоени на 100%), което прави продукта още по-вреден за здравето. Вредата от фосфатите се крие във факта, че те унищожават теломерите – крайните участъци на хромозомите, които осигуряват защита на организма от сърдечно-съдови заболявания, рак и болестта на Алцхаймер.
Според учените, за да се намали разрушителното въздействие на евтиното преработено месо върху тялото, в диетата трябва да бъдат включени достатъчно количество плодове и зеленчуци.