Facebook също сваля качеството на видео стрийминга си в Европа

Facebook също сваля качеството на видео стрийминга си в Европа
1956 ~ 1 мин. четене
Facebook ще свали качеството на видео стрийминга в основната си платформа и в Instagram в Европа, ставайки поредният американски технологичен гигант, откликнал на призива на Европейския съюз, предава Reuters. Целта е да не блокират мрежите в момент, когато масово хората работят изолирани от дома си заради коронавирусната епидемия. 

По-рано миналата седмица Netflix, YouTube, Alphabet, Amazon и Disney заявиха, че ще понижат качеството на видеото си.

Това се случи, след като еврокомисарят по индустрията Тиери Бретон призова стрийминг платформите да освободят честотната лента за целите на здравеопазването и дистанционното обучение, което в момента практикуват хиляди деца на континента. 

Европейските телекомуникационни оператори твърдят, че мрежите им са успели да се справят с покачването на трафика на данни досега. Все пак има опасения от натоварване, тъй като все повече хора работят у дома. 

“За да помогнем за облекчаването на всякакви потенциални “задръствания” в мрежата, ние временно ще намалим скоростта на битовете за видеоклипове във Facebook и Instagram в Европа”, се казва в изявление на Facebook. Очаква се това да продължи докато има опасения от блокиране на интернет мрежите. 

Netflix и YouTube заявиха, че ще намалят качеството на картината си за период от 30 дни, Disney – че ще намали общото използване на честотната лента с най-малко 25%. 

Видео стриймингът може да представлява около две трети от трафика на фиксираните и мобилни мрежи. 

Коментари: 0