Facebook ще защитава повече журналистите

Социалната мрежа ги включва в групата на „неволни“ публични личности

Facebook ще защитава повече журналистите

Снимка: Twenty20

228 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Facebook Inc вече ще определя активистите и журналистите като „неволни“ публични личности и така ще увеличи защитата срещу тормоз, насочен към тези групи. Това каза в интервю тази седмица директорът на социалната мрежа по глобалната безопасност Антигона Дейвис.

Компанията, която сега позволява по-критични коментари на публични личности, отколкото на частни лица, променя подхода си към тормоза на журналисти и „защитници на правата на човека“. Според нея са в полезрението на обществеността поради тяхната работа, а не поради това, че са обществени персони.

Facebook е под широко наблюдение от страна на световните законодатели и регулаторни органи заради практиките, които прилага при модерирането на съдържание, както и заради вредите, свързани с неговите платформи.

Начинът, по който Facebook, който има около 2.8 млрд. активни потребители месечно, третира публичните личности и съдържанието, публикувано от или около тези фигури, беше област на интензивен дебат. През последните седмици системата за кръстосана проверка на компанията, за която Wall Street Journal съобщи, че освобождава някои високопоставени потребители от обичайните правила на Facebook, беше в центъра на вниманието.

Социалната мрежа също прави разлика между публични личности и частни лица в защитата, която предоставя при онлайн дискусии. Например, на потребителите обикновено е позволено да призовават към убийство на известна личност в дискусиите в платформата, стига да не маркират или директно да споменават съответната знаменитост. Но те не могат да го правят по отношение на частно лице, или сега журналист, съгласно политиките на Facebook.

Компанията отказа да сподели списък с други „неволни“ публични личности, но заяви, че те се оценяват за всеки отделен случай. По-рано тази година Facebook заяви, че ще премахва съдържание, което празнува, възхвалява или се подиграва на смъртта на Джордж Флойд, тъй като той се смята за неволна публична личност.

Глобалният ръководител на Facebook по безопасността Антигона Дейвис заяви, че компанията разширява и типовете атаки, които не би позволила срещу публични личности на своите сайтове, като част от усилията за намаляване на атаките, с които непропорционално се сблъскват жени, цветнокожи и ЛГБТК общността.

Facebook вече няма да допуска тежко и нежелано сексуално съдържание, унизителни сексуални фотошопирани изображения или рисунки или директни негативни атаки срещу външния вид на човек, например в коментари към профила на публична личност.

Подкрепи Economic.bg